Primární buket (také primární aroma) charakterizuje odrůdu vína, aroma je obsaženo již v hroznech a přechází do vína. Odráží se v něm ovocné, květinové a rostlinné tóny, aromatické rysy květů, ovoce nebo koření (citrón, grapefruit, květ akátu, fialky, růže, třešně, černý rybíz, maliny, brusinky, ostružiny, tráva, kopřiva, zelený chřest, zelená paprika).
zobrazit celý článekPerlení vína (fr. mousse) je označení pro intenzitu a velikost bublinek v šumivém víně. Bublinky by měly být drobné a trvalé, v otevřené lahvi kvalitního sektu bychom je měli najít ještě po 24 hodinách. Intenzitu perlení nejlépe zkoumáme v ústech. Zatímco u šumivých vín je perlení důvod, proč tato vína tak rádi konzumujeme, u tichých vín je perlení vína zcela nežádoucí a řadí se k vadám vína. Srov. finesa
zobrazit celý článekPerlivé víno je lehce perlící varianta mezi tichým a šumivým vínem. Perlivé víno pochází buď z jedné odrůdy révy (např. Prosecco z odrůdy Glera) nebo z jejich směsi. Minimální obsah alkoholu musí být 7 %. Oxid uhličitý je buď výsledkem sekundárního kvašení, je ale povoleno přidávat jej i uměle. U hotového produktu je tlak v láhvi 1–2,5 baru. Pro odlišení od šumivých vín vyšší kvality musí být tyto produkty zřetelně označeny. U nás "Perlivé víno" (často uzavřené pod korunkový uzávěr), na francouzských etiketách "Vin pétillant", na italských "Vino frizzante", na německých "Perlwein" a na anglických "Semi sparkling wine".
zobrazit celý článekPěstitelský sekt (české ozn.) je šumivé víno vyrobené přímo vinařem, jehož vlastní hrozny byly použity k výrobě sektu. Tlak v lahvi musí být min. 3,5 baru.
zobrazit celý článekPesticidy jsou přípravky, které jsou určené k hubení rostlinných a živočišných škůdců, k ochraně rostlin, skladových zásob, zvířat a člověka. Nejvíce se pesticidy uplatňují v zemědělství.
zobrazit celý článekProsecco je název známého italského vína, dříve též název bílé odrůdy révy vinné, z níž se toto víno vyrábělo. Od roku 2010 smí být označení "Prosecco" užíváno pouze k označení původu vína, odrůda se nyní jmenuje Glera. Vice než 95 % vinic Prosecca se nachází v kraji Treviso mezi městy Conegliano a Valdobbiadene. Ročně se vyprodukuje na 300 mil. lahví Prosecca, a to buď v kategorii Prosecco DOC nebo v nejvyšší kategorii Prosecco DOCG (Prosecco di Conegliano DOCG či Prosecco di Valdobbiadene), která zaručuje původ hroznů, způsob vinifikace i vlastnosti vína. Obecně mohou být vína Prosecco tichá, perlivá (vino frizzante) nebo šumivá (vino spumante).
zobrazit celý článekVstupujete na stránky s prodejem alkoholu. Prosím potvrďte, že Vám již bylo 18 let.