Slovník pojmů - P

Primární buket

Primární buket (také primární aroma) charakterizuje odrůdu vína, aroma je obsaženo již v hroznech a přechází do vína. Odráží se v něm ovocné, květinové a rostlinné tóny, aromatické rysy květů, ovoce nebo koření (citrón, grapefruit, květ akátu, fialky, růže, třešně, černý rybíz, maliny, brusinky, ostružiny, tráva, kopřiva, zelený chřest, zelená paprika).

zobrazit celý článek

Perlení vína

Perlení vína (fr. mousse) je označení pro intenzitu a velikost bublinek v šumivém víně. Bublinky by měly být drobné a trvalé, v otevřené lahvi kvalitního sektu bychom je měli najít ještě po 24 hodinách. Intenzitu perlení nejlépe zkoumáme v ústech. Zatímco u šumivých vín je perlení důvod, proč tato vína tak rádi konzumujeme, u tichých vín je perlení vína zcela nežádoucí a řadí se k vadám vína. Srov. finesa

zobrazit celý článek

Perlivé víno

Perlivé víno je lehce perlící varianta mezi tichým a šumivým vínem. Perlivé víno pochází buď z jedné odrůdy révy (např. Prosecco z odrůdy Glera) nebo z jejich směsi. Minimální obsah alkoholu musí být 7 %. Oxid uhličitý je buď výsledkem sekundárního kvašení, je ale povoleno přidávat jej i uměle. U hotového produktu je tlak v láhvi 1–2,5 baru. Pro odlišení od šumivých vín vyšší kvality musí být tyto produkty zřetelně označeny. U nás "Perlivé víno" (často uzavřené pod korunkový uzávěr), na francouzských etiketách "Vin pétillant", na italských "Vino frizzante", na německých "Perlwein" a na anglických "Semi sparkling wine".

zobrazit celý článek

Pěstitelský sekt

Pěstitelský sekt (české ozn.) je šumivé víno vyrobené přímo vinařem, jehož vlastní hrozny byly použity k výrobě sektu. Tlak v lahvi musí být min. 3,5 baru.

zobrazit celý článek

Pesticidy

Pesticidy jsou přípravky, které jsou určené k hubení rostlinných a živočišných škůdců, k ochraně rostlin, skladových zásob, zvířat a člověka. Nejvíce se pesticidy uplatňují v zemědělství.

zobrazit celý článek

Prosecco

Prosecco je název známého italského vína, dříve též název bílé odrůdy révy vinné, z níž se toto víno vyrábělo. Od roku 2010 smí být označení "Prosecco" užíváno pouze k označení původu vína, odrůda se nyní jmenuje Glera. Vice než 95 % vinic Prosecca se nachází v kraji Treviso mezi městy Conegliano a Valdobbiadene. Ročně se vyprodukuje na 300 mil. lahví Prosecca, a to buď v kategorii Prosecco DOC nebo v nejvyšší kategorii Prosecco DOCG (Prosecco di Conegliano DOCG či Prosecco di Valdobbiadene), která zaručuje původ hroznů, způsob vinifikace i vlastnosti vína. Obecně mohou být vína Prosecco tichá, perlivá (vino frizzante) nebo šumivá (vino spumante).

zobrazit celý článek
Copyright © 2019, Vína-sekty.cz, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Powered by CloudSailor
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.
Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.

Vstupujete na stránky s prodejem alkoholu. Prosím potvrďte, že Vám již bylo 18 let.