Cava je souhrnné označení pro všechna španělská šumivá vína, která se produkují tradiční metodou kvašením v lahvi. V překladu znamená španělské "cava" sklep. Centrum produkce cavy najdeme v blízkosti Barcelony.
zobrazit celý článekCepage je označení pro víno vyrobené z jedné odrůdy révy vinné (např. 100% Chardonnay). Náš (germánský) systém zatřídění vín toto označení nezná, přesto se u některých vinařství můžeme s tímto pojmem setkat. Opakem cepage je cuvée.
zobrazit celý článekCrémant se nazývá šumivé víno vyrobené tradiční metodou kvašením v lahvi všude ve Francii mimo oblast Champagne. Dnes je ve Francii celkem sedm oblastí, kde se crémant vyrábí, a to s certifikací AOC – Burgundsko, Alsasko, Loire, Bordeaux, Limoux, Die a Jura. Protože však název nepodléhá takové ochraně jako šampaňské, mohou toto označení nést i šumivá vína vyprodukovaná mimo Francii (např. Crémant de Luxembourg).
zobrazit celý článek
Cuvée (srov. kupáž) je označení pro víno vzniklé scelením několika odrůd. Cuvée může vzniknout zpracováním hroznů více odrůd zároveň, scelením rmutů, moštů nebo scelením již hotových vín. Cílem je dosažení harmonie vína a vyrovnání nedostatků základních vín (např. vysoká kyselina, zbytkový cukr, obsah alkoholu nebo extrakt). Opakem cuvée je cepage.
zobrazit celý článekCuvée de Prestige (také ozn. Tête de Cuvée či Prestige Cuvée) je označení pro ta nejlepší a samozřejmě i nejdražší vína, která jednotlivé šampaňské domy vyrábějí. Jsou jejich chloubou a esencí toho nejlepšího, co umí vyprodukovat. Vína téměř výhradně pocházejí z Grand Cru vinic (nejlepších poloh vinic s nejstaršími keři révy vinné). A samozřejmě se vyrábějí jen v nejlepších ročnících.
zobrazit celý článekVstupujete na stránky s prodejem alkoholu. Prosím potvrďte, že Vám již bylo 18 let.