Champagne (šampaňské víno) se může chlubit tímto názvem a označením na etiketě "Méthode Champenoise" jenom tehdy, pokud se primární tichá vína použitá při jeho výrobě pěstují v úzce ohraničené francouzské oblasti Champagne. Výroba šampaňského je povolena ze tří odrůd, jimiž jsou Chardonnay, Pinot Noir (čs. Rulanské modré) a Pinot Meunier (čs. Mlynářka). V závislost na kvalitě výchozí suroviny (hroznů) se na etiketách mohou kromě běžného "Champagne" vyskytovat také označení jako Cuvée Prestige, Grand Cru a Premier Cru, Blanc de Blancs či Blanc de Noirs, více viz jednotlivá hesla.
zobrazit celý článekChampagne (oblast) je historické území v severovýchodní Francii v regionu Champagne-Ardenne. Oblast je proslavená výrobou šampaňského vína, centrem výroby jsou města Remeš a Epernay. V oblasti Champagne existuje asi tisíc producentů šampaňských vín, předních šampaňských domů je však asi padesát.
zobrazit celý článekCharmatova metoda je způsob výroby šumivého vína v obřích nerezových tancích, které mohou mít objem až 200 000 litrů, a ve kterých šumivé víno zraje. Po max. 2 měsících se hotové šumivé víno přefiltruje, aby se odstranily kaly, a plní se do lahví.
zobrazit celý článekChladič sektu (hovorově „ajskýbl“ – doporučujeme tento termín nepoužívat) je speciální nádoba (většinou kovová), která slouží k udržení správné teploty šumivého vína během konzumace. Šumivé víno se tradičně servíruje v nádobě se směsí ledu a vody. Kromě toho lze použít nejrůznější chladničky na sekt, které mají zdvojené stěny a vyjímatelné chladící prvky, obojí pomáhá nastavit a udržet správnou teplotu vína.
zobrazit celý článekChuť stařiny je zatuchlá chuť vína (připomínající sherry), která je důsledkem příliš dlouhého skladování vína. Kdysi byla chuť stařiny považována za ušlechtilou, dnes je vnímána negativně jako pachuť. Příliš dlouho skladované víno tmavne a zvětrává (oxiduje působením kyslíku).
zobrazit celý článekVstupujete na stránky s prodejem alkoholu. Prosím potvrďte, že Vám již bylo 18 let.