Sekundární buket (také sekundární aroma) je skupina aromatických látek, které vznikají při kvašení, jedná se přitom rovněž o ovocné a kořenité aromatické rysy, které se však původně v hroznech nevyskytují, ale vytváří se při enzymatických reakcích v kvasícím víně. Sekundární aroma vyhodnotíme při mírném roztočení vína ve sklenici a následném přičichnutí (med, hruška, ananas, papája, mango, banán, vlašský ořech, máslo, chlebová kůrka, kvasnice, šafrán, černý pepř).
zobrazit celý článekSalmanasar je láhev na šumivé víno o objemu 9 litrů, tedy 12 standardních lahví.
zobrazit celý článekStupeň sladkosti je označení pro danou hladinu zbytkového cukru ve víně. U šumivých vín rozlišujeme podle stoupajícího zbytkového cukru tyto stupně sladkosti: Brut Nature (přírodně suché), Extra Brut (extra suché), Brut (suché), Extradry (suché), Dry či Sec (polosuché), Demi-sec (polosladké) a Doux (sladké).
zobrazit celý článekSec (také Dry) je stupeň sladkosti odpovídající zbytkovému cukru do 17-32 g/l (polosuché).
zobrazit celý článekSkleničky na sekt jsou speciálně tvarované skleničky, které mají podpořit chuťový a vizuální dojem ze šumivého vína. Za ideální se dnes považují číše s vyraženým bodem perlení. Dříve byly oblíbené tzv. flétny (protáhlé konické sklenice na vysoké noze). Naopak tzv. misky na sekt (široce otevřené poháry) jsou pro servírování sektů nevhodné, nemůže se v nich plně rozvinout buket ani hra bublinek.
zobrazit celý článekVstupujete na stránky s prodejem alkoholu. Prosím potvrďte, že Vám již bylo 18 let.