Když kupujete špičkové šumivé víno, nepochybně platíte za image produktu. Zároveň však platíte i za pečlivou, časově a finančně náročnou metodu, jež přeměňuje nepříliš chutné tiché víno s vysokým množstvím kyselin a poměrně nízkým obsahem alkoholu v mnohem lepší, okouzlující šumivé víno s výrazným chuťovým projevem a vyšším alkoholem. Šumivé víno umožňuje ze zjevně nedozrálých hroznů udělat cosi navýsost zvláštního.
Škála sycených vín je neuvěřitelně široká, sahající od vybraného šampaňského přes osvěžující sekt až po obyčejné perlivé víno. Vyznat se v pestré nabídce vín nebývá právě jednoduché. Důvodu jsou různé, nejde jen o to, že produkty mají nejednotné označení, které se liší podle země původu, o kvalitě vína rozhoduje i celá řada dalších faktorů, jejichž spektrum zahrnuje druh použitých vín a jejich scelování, různé výrobní postupy či zdánlivé detaily jako typ láhve a zátky. Výsledkem je široká škála šumivých vín, ze které si každý vybere to své.
Všechna šumivá vína – neboli sekty – jsou vína obohacená oxidem uhličitým, počínaje nejušlechtilejším a nejdražším šampaňským a nejlevnější lahví perlivého vína konče. Rozhodně ale nejsou všechna stejná. |
Do této kategorie spadají všechny nápoje, které známe pod označením víno. Vylisovaný vinný mošt obvykle z jedné odrůdy prochází primární fermentací (prvotním kvašením), přičemž vzniká alkohol (9–14 % objemu) a oxid uhličitý (CO2), který ovšem vyprchá. Tlak v lahvi je u tichého vína do 1 baru.
Rovněž tato vína pocházejí obvykle z jedné odrůdy révy vinné, popř. z jejich směsi. Minimální obsah alkoholu činí u perlivých vín 7 %, CO2 je výsledkem prvotního nebo druhotného kvašení, je ovšem povoleno přidávat jej do vína i uměle. U hotového produktu je tlak uvnitř v lahvi 1–2,5 baru. Pro odlišení od šumivých vín vyšší kvality musí být tyto produkty viditelně označeny. Na českých etiketách najdeme označení "Perlivé víno", na německých etiketách Perlwein, na anglických Semi sparkling wine, na francouzských Vin pétillant a na italských Vino frizzante.
Obsahují zpravidla směs rozlišných vín, která již prošla prvotním kvašením. Předepsaný minimální obsah alkoholu činí 9,5 % alkoholu a tlak CO2 nejméně 3 bary. Šumivé víno získává oxid uhličitý převážně metodou druhotného kvašení. Do uvedené kategorie řadíme všechny vysoce kvalitní produkty, od šampaňského a crémantu ve Francii, přes německý a český sekt, španělskou cavu až po italské spumante. Odborné označení zní Jakostní šumivé víno či Pěstitelský sekt, v angličtině Sparkling wine, ve francouzštině Vin mousseux, v italštině Vino spumante a ve španělštině Vino espumoso.
Vstupujete na stránky s prodejem alkoholu. Prosím potvrďte, že Vám již bylo 18 let.