Šumivá vína nejsou jen šampaňské (Champagne), a i kdyby bylo, dokonce i samotného šampaňského existuje hodně odlišných stylů. Abyste našli svůj oblíbený styl šumivých vín, rozebereme si různé styly šumivých vín podle jejich chuti s příkladem vín, které sedí na jednotlivé styly.
Šumivá vína jsou jistě technologicky nejvyspělejší vína na světě. To, co je tolik odlišuje a vyzdvihuje nad ostatní vína, je to, že neprochází jen jednou (primární) fermentací (jejíž cílem je vznik alkoholu), ale také druhotnou fermentací, díky níž získávají bublinky. Během celého procesu výroby vína má vinař mnoho možností, jak ovlivnit výslednou chuť šumivého vína. A to je právě ten důvod, proč můžeme objevovat mnoho stylů šumivých vín.
Nalezení vlastní oblíbeného stylu šumivého vína. Dokonce i v tak malém vinařském regionu, jakým jsou Morava a Čechy, můžete nalézt příklady šumivých vín ze všech čtyř následujících kategorií. Až pochopíte základní techniky výroby šumivých vín a styly, které tak vznikají, budete moct nalézt svůj vysněný styl šumivého vína. A ten si pak jednoduše vyhledat v našem e-shopu, neboť všechny námi nabízené sekty jsem pro vás pečlivě zařadili podle čtyř základních stylů: (1) suché pikantní sekty, (2) ovocné a květinové sekty, (3) sladké a navoněné sekty a (4) krémové oxidativní sekty. |
Šumivá vína vyráběná tímto stylem jsou lehká s květinovým aroma, chutí čerstvých jablem, tropického ovoce, limetky a citrusů. Tákováto vína jsou velmi svěží. Tato technika se nazývá reduktivní kvašení a jejím smyslem je zachovat ve víně tolik květinového a ovocného aroma, kolik je možné. Reduktivní kvašení znamená, že se v průběhu výroby co nejvíce zamezí kontaktu vína s kyslíkem.
Styly vzniklé touto metodou:
● Suché, štíhlé a pikantní
● Lehké, suché, ovocné a květinové
● Sladké a navoněné
Suchá a pikantní vína jsou vyráběna z nearomatických hroznů jako je Chardonnay a Rulandské modré. Obvykle pocházejí z chladnějších vinařských oblastí. Aby zůstala suchá, přidává se co nejmenší množství cukru během dosáže a typicky nesou označení Brut.
Do této kategorie spadají tyto typy vín:
● Většina neročníkových sektů
● Většina sektů Cava
● Většina sektů označených jako Brut a Extra Brut
● Většina Brut Nature šumivých vín
Tato vína jsou taktéž štíhlá a lehká, ale jsou typicky více ovocná a květnatá díky hroznům, ze kterých vznikají. Například šumivá vína z ryzlinkových odrůd nebo růžové sekty. Tento styl obvykle najdete v teplejších regionech.
Zde je několik příkladů:
● Ryzlinkové sekty (z Ryzlinku rýnského i vlašského)
● Růžová šumivá vína
● Extra-dry šumivá vína
Sladká šumivá vína jsou jednak doslazovaná v průběhu dosáže vinařem nebo jsou vyrobena z přirozeně sladkých a aromatických hroznů jako je např. Muškát moravský. Pokud jsou vína doslazována expedičním likérem, jsou označena jedním z těchto pojmů:
● Dry šumivá vína
● Demi-sec a Doux šumivá vína
Šumivá vína vyráběná tímto stylem mají bohatou a krémovou chuť s příchutí toastů, briošky, žlutých jablek, medové plástve a často i ořechů. Tento styl je dosažen technikou nazývanou jako autolytické nebo oxidativní kvašení. Principem této konkrétní metody je vylepšit kvalitu vína v průběhu stárnutí.
Vína vyráběná touto motodou:
● Bohatá, krémová, s tóny ořechů
Nejspíše byste uměli odhadnout, že autolytická šumivá vína jsou nákladnější na výrobu kvůli delšímu času i surovinám, což je také důvod, proč bývají mnohem dražší (i když dá se nalézt i dobrá hodnota za rozumné peníze!). Tato vína se nechávají odpočívat (stárnout) na kvasinkách po dlouhou dobu (od měsíců po několik let). To jim pomáhá získat na krémovosti. Mnohá z šumivých vín s ořechovými tóny navíc kvasí v dubových sudech.
Zde jsou opět hlavní zástupci:
● Ročníková (Vintage) šumivá vína
● Šumivá vína vyráběná klasickou metodou kvašením v lahvi
Kyslík: v průběhu výroby jsou vína často kvašena v dubových sudech, které umožňují prostupu malého množství kyslíku do vína (tzv. mikrooxidace). Proto tomuto postupu říkáme "oxidativní" a vínu toto dodává lehký oříškový nádech.
Autolýza: autolýza neboli rozpad kvasinek probíhá po ukončení druhotného kvašení, pokud víno nadále zůstává v lahvi. Odumřelé kvasinky původně zodpovědné za druhotné kvašení se rozpadají a usazují se v hrdle lahve v podobě kalů. Čím déle je víno ponecháno v kontaktu s těmito kaly, tím více se stává krémové. Ta nejlepší šumivá vína se ponechávají na kalech až po dobu 6-7 let.
Příště až se budete v našem e-shopu rozhodovat, jaké šumivé víno zakoupíte, vzpomeňte si na tento článek a pomocí filtrace si vyberte přesně ten typ šumivého vína, který vám sedí nejvíce!
Vstupujete na stránky s prodejem alkoholu. Prosím potvrďte, že Vám již bylo 18 let.